Richard II och framtiden – premiär trots eller tack vare pandemin…

Den 9e oktober hade jag premiär med föreställningen Richard II och framtiden av Ulf Peter Hallberg i regi av Maria Magdolda Béki Winnerstam. Vi fick en mastodontmanus specialskrivet av Ulf Peter under hösten och tillsammans med Maria Magdolna och David Carmel tog jag mig med stor möda och glädje fram till en två-aktare av rang! Det sägs att William Shakespeare skrev Richard II i karantän under pågående pandemi på slutet av 1500-talet. Tack Will, det gjorde du bra. Just nu har restriktionerna släppts lite grann här hemma på 2000-talet och vi fick ha vår premiär med publik och allt.

En jättekul utmaning för mig med flera roller och väldigt mycket text, dessutom på blankvers :-D. Jag spelar förutom Richard II även skådespelaren Burby och självaste Will (William Shakespeare). Så här beskrivs föreställningen i programmet:

William Shakespeare gestaltas av två skådespelare i den trupp han tillhör; Burby och Kempe. I den nedstängda teatern går de igenom texten till det som ska bli tragedin “Richard II”. Isoleringen bryts när Esther, en ung kvinna från Ungern på resa genom tiden, stormar in. Hennes tankar och frågor väller över scenen. Hon berättar om stjärnklara nätter i Indien, mordet på Marlowe, Orbáns Ungern, Pink Floyd och Tinder. Vilket budskap för hon med sig från framtiden?

Richard II och framtiden är en ärlig diskussion på blankvers i två akter om hopp, förfall och konstens betydelse i ljuset av ett systemskifte. 

Följ med på en personlig, humoristisk och egendomlig resa genom tid och rum, som innefattar renässansens mörker, murens fall 1989, östra Europas nuvarande politiska dilemma och den härjande coronaepidemin, som på så sätt speglar vår samtid.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: